nl:archief2016:20160324_arkje_2015

24.03.2016 Reilen en zeilen in Kinderdagverblijf ‘t ArkjeDe blijde kindergezichtjes, als de ouders de kinderen bij het kinderdagverblijf komen brengen, geven al aan dat ze met heel veel plezier komen. Een aantal van de kinderen wil zelfs niet mee naar huis als ze weer door hun ouders worden opgehaald. Ook van de ouders horen we terug dat de kinderen heel veel te vertellen hebben als ze thuiskomen.


Inmiddels heft 't Arkje haar 1-jarig bestaan gevierd. De kinderen mochten die dag een T-shirt met hun eigen handen beschilderen. En om de feestvreugde te verhogen waren patat en nuggets voor het middageten gehaald. Daarna is er samen met de ouders nog eigengemaakte taart gegeten. Een smulfeest!


Aan de feestdagen wordt in het kinderdagverblijf ook niet voorbij gegaan.
Het Sinterklaasfeest heet in Suriname Kinderdag. Als verrassing kreeg ieder kind een ingepakte knuffel en nog een presentje.
Voor de kerst is er een kerstontbijt voor de kinderen gemaakt waarbij ook de ouders waren uitgenodigd. Zo is gezamenlijk het jaar afgesloten.


Om onze driejarigen spelenderwijs de basisbeginselen aan te leren van kleuren, vormen en cijfers is een schoolbord aangeschaft. Daarnaast leren ze van de leidsters ook een beetje tellen en liedjes zingen. De kinderen worden op deze manier alvast voorbereid op de kleuterschool.


In februari wordt er carnaval gevierd. De kinderen kregen maskers op en zijn geschminkt. Ook de leidsters deden vrolijk mee en zongen samen met de kinderen carnaval liedjes.


Ter voorbereiding op Pasen hebben de kinderen werkjes gemaakt. Alle kinderen mochten een tekening van een paashaas inkleuren, de leidsters hebben ze uitgeknipt. En bij een paashaas hoort natuurlijk een mandje voor de eieren. Deze zijn van lege plastic flessen gemaakt. De kinderen mochten zelf hun mandje van een kleur voorzien.
Vol trots namen ze na de paasviering, waarbij ook hun ouders een hapje paasbrood mee kwamen eten, hun paashaas met het mandje vol met eitjes mee naar huis.


De kinderen zijn ook een dagje naar de dierentuin geweest.


Voor Moederdag hebben de leidsters samen met de kinderen een moederdagkaart gemaakt in de vorm van een beker. Aan de binnenzijde konden de kinderen een (verf)tekening maken. Er is ook van ieder kind een leuke foto gemaakt die samen met papieren bloemen op de voorzijde van de kaart is geplakt. De kinderen vonden het super spannendmdat ze hun cadeautje niet gelijk aan hun moeder mochten geven……


Keti Koti is een jaarlijkse feestdag waarop het einde van de slavernij, op 1 juli 1863, wordt gevierd, zo ook in ’t Arkje. Letterlijk vertaald uit het Sranantongo betekent ‘keti koti’, ‘ketenen verbroken’.
De kinderen waren deze dag feestelijk in traditionele kleding gekleed.


Ter afsluiting van het schooljaar zijn de leidsters met de kinderen naar de speeltuin geweest waar ze zich helemaal konden uitleven. De kinderen vonden dit geweldig en hadden het super naar hun zin.

Kinderen die na de schoolvakantie naar de kleuterschool gaan vertellen de leidster dat ze daar erg veel zin in hebben, maar ook dat ze ‘t Arkje heel erg gaan missen. Gelukkig komen er nog een paar van deze kinderen bij het kinderdagverblijf terug op de voor- en/of naschoolse opvang.


Marion van Berkum


Gebruikershulpmiddelen