nl:nieuwsitems:20190915_dorpshuis_brownsweg_gereed

15.09.2019 Dorpshuis Brownsweg gereed


In het buurtschap Makambie van het dorpje Brownsweg, district Brokopondo, is in samenwerking met NAK-karitativ een dorpshuis gebouwd. In dit buurtschap wonen ongeveer 300 mensen.
Brownsweg is een transmigratiedorp, ontstaan door de aanleg van het Brokopondostuwmeer dat ongeveer net zo groot is als de provincie Utrecht. Waar het stuwmeer gerealiseerd is moesten ongeveer 5000 marrons verhuizen naar transmigratiedorpen.

Het houten gebouwtje, dat voorheen door de dorpsbewoners werd gebruik, was veel te klein geworden waardoor dorpsactiviteiten en begrafenisbijeenkomsten veelal buiten plaatsvonden.
In de regentijd vielen deze activiteiten letterlijk in het water.

Toen Stichting Corantijn vroeg wat ze als dorp ├ęcht konden gebruiken was iedereen het er unaniem over eens dat men het liefste een nieuw dorpshuis gebouwd zag worden.


De aannemer heeft in zijn ontwerp het oude gebouwtje erbij betrokken. Eigenlijk is het de basis waaromheen het nieuwe bouwwerk is ontstaan.

Het nieuwe dorpshuis is voor meerdere doeleinden te gebruiken:
- er is een mortuarium ingericht
- de vrouwenvereniging houdt er haar activiteiten
- dorpsoudsten vergaderen
- er worden bijeenkomsten voor alle dorpsbewoners gehouden


In een deel van het gebouw is een mortuarium gerealiseerd waar in een separate ruimte een overledene kan worden gewassen en verzorgd. Er is een rouwkamer waar men afscheid kan nemen en de rest van het gebouw maar ook het overdekte deel buiten kan gebruikt worden voor de begrafenisbijeenkomst.Tijdens de bouw zijn de aannemer en zijn arbeiders verwend met heerlijk eten dat door de vrouwen van het dorp werd klaargemaakt. Zo blij zijn ze! Medio augustus is het dorpshuis tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel geopend.

Marion van Berkum


Gebruikershulpmiddelen